Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σπίτι που κάηκε

Σε τροχιά να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα στους φορολογούμενους πολίτες να ασφαλίσουν την περιουσία τους βρίσκεται η κυβέρνηση μόλις κοπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Μαργαρίτα Αντωνάκη η οποία και μίλησε στο underwriter.gr, στον απόηχο των πυρκαγιών στο Σχίνο.

«Πέσαμε σε μια πανδημία που μπορούμε να καταλάβουμε τι πονοκέφαλο έφερε σε όλες τις κυβερνήσεις. Πάντως, έχουμε ακούσει ότι όταν βελτιωθούν λιγάκι τα πράγματα αυτό είναι κάτι που το συζητά σοβαρά η κυβέρνηση, το θέμα της φορολογικής έκπτωσης του ασφαλίστρου από το φορολογητέο εισόδημα», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό θα ήταν -σημείωσε η κα. Αντωνάκη- ένα θετικό βήμα, τόνισε ωστόσο ότι από μόνο του δεν θα είναι αρκετό καθώς πρέπει να συνειδητοποιήσει ο πολίτης την σημασία της ασφάλισης.

«Γενικά είναι και ένα θέμα συνειδητοποίησης του ασφαλιστικού κινδύνου, πρέπει όλοι σιγά σιγά να καταλάβουμε ότι όταν έχεις κάνει κάτι με πολλή δυσκολία, πρέπει να σκέφτεσαι και να το συντηρήσεις, να το προφυλάξεις, να το ασφαλίσεις με λίγα λόγια».

Παρέθεσε μάλιστα και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μόλις το 15-16% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες, ενώ και ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσοστού είναι ασφαλισμένο λόγω της λήψης κάποιου δανείου. Την ίδια ώρα, μάλιστα που -όπως σημείωσε- άνω του 70% των Ελλήνων είναι ιδιοκτήτες ακινήτου και επομένως θα μπορούσαν να βλέπουν πιο ζεστά το θέμα της ασφάλισής της περιουσίας τους.

«Είναι η περιουσία μας, δεν μπορείς να περιμένεις από το κράτος. Μπορεί να περιμένεις μια βοήθεια για τις πρώτες ανάγκες, τα πρώτα έξοδα μετά από μια καταστροφή, αλλά δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των καταστροφών», επισήμανε.

«Από τη μιά πρέπει και ο κόσμος να το καταλάβει, αλλά και η Πολιτεία να βοηθήσει», εξήγησε επισημαίνοντας εκ νέου τη σημασία της έκπτωσης του ασφαλίστρου από το φορολογητέο εισόδημα ως κινήτρου για την ασφάλιση κατοικίας.

Αναφορικά με την αρχική δέσμη μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τόσο για τα πρώτα έξοδα (600 ευρώ) όσο και για τις οικοσυσκευές (6.000 ευρώ), έκανε λόγο για «μια πρώτη βοήθεια», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «η κυβέρνηση δεν είναι δυνατό να προστατεύσει το σύνολο μιας κατοικίας που πήρε φωτιά».

 

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σπίτι που κάηκε