Την δική του άποψη για την δράση της ΕΠΕΙΑ έδωσε χθες σε συνάντηση του με ορισμένους δημοσιογράφους, στην οποία παραβρέθηκε και το nextdeal.gr, ο Πρόεδρος της ΕΠΕΙΑ Γιώργος Πέτσας.
Ο άνθρωπος που με τις αποφάσεις του σημάδεψε την πορεία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς τα 3,5 τελευταία χρόνια και οι οποίες κρίθηκαν και θα συνεχίσουν να κρίνονται, επεδίωξε να κάνει ένα απολογισμό καθώς δεν ήθελε να φύγει με “εκκωφαντική σιωπή”. Ανέδειξε ως θετικά στοιχεία της δραστηριότητας της ΕΠΕΙΑ, το άρθρο έξι, την ρύθμιση για τα ομόλογα και την ρύθμιση για τα αποθέματα στο κλάδο ζημιών το γνωστό 30-30-40. Τάσσεται κατά της ρύθμισης που προβλέπει τον διορισμό επιτρόπου στις ασφαλιστικές εταιρείες. Θεωρεί ότι ακολούθησε την σωστή τακτική αντιμετώπισης των προβλημάτων του κλάδου, υπεραμύνθηκε της θητείας Παπαθανασίου ενώ δεν είχε καμία συνεργασία με την σημερινή κυβέρνηση, όπως είπε.
Εξ αρχής υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με την κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα η αγορά την οποία απέδωσε όμως στην έλλειψη εποπτείας επί πολλά χρόνια. Το Υπουργείο (σ.σ. το πρώην Υπουργείο Εμπορίου και οι υπηρεσίες του) είναι ένοχο είπε ο κ. Πέτσας. Είχε όμως κατά τον ίδιο ένα ελαφρυντικό, την τεχνική και επιστημονική αδυναμία του.
Υπήρχε “παρατεταμένη” έλλειψη εποπτείας που διαμόρφωσε συμπεριφορές και συνείδησης ανάλογες, συμπλήρωσε.
Ξεκαθάρισε ότι η συνεργασία του με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου ήταν πάρα πολύ καλή. Σημείωσε ότι ο Υπουργός ήξερε πού καλά πρόσωπα και πράγματα για την αγορά, “δεν έφερνε αντίρρηση στα θέματα που προτείναμε”, ενώ με την σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία συνεργασία.
Για την πολύκροτη υπόθεση της Ασπίς (ο κ. Πέτσας ούτε μια φορά δεν ανέφερε το όνομα της ούτε το όνομα του Ψωμιάδη, αλλά την αποκαλούσε ο Όμιλος) είπε ότι υπήρχαν δυο τάσεις στην αγορά οι μεν που έλεγαν κάνε γρήγορα να πάρουμε το χαρτοφυλάκιο και οι άλλοι που έλεγαν ότι βιάζεστε
Ο πρόεδρος της ΕΠΕΙΑ είπε ότι προτίμησε να ακολουθήσει μία τακτική όπου η ανάκληση θα ερχόταν από μόνη της. Και πραγματικά συμπλήρωσε όταν ο επιχειρηματίας κατάλαβε ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ανάκληση έφερε την πλαστή εγγυητική επιστολή. Τότε είχα όλο το δικαίωμα να προχωρήσω σε ανάκληση, διαφορετικά θα είχε είπε πρόβλημα με την δικαιοσύνη και ο ίδιος. Τα πράγματα είχαν δρομολογηθεί έτσι από τις αρχές του καλοκαιριού του 2009, ώστε η επιχείρηση να μην μπορεί να επικαλείται το οτιδήποτε. Όταν φθάσαμε τον Σεπτέμβριο το συζητήσαμε είπε με τον Υπουργό και τον ενημέρωσε ότι δεν θα την αποφύγει την ανάκληση. Στο μεταξύ κατάρτισε την τροπολογία για την προστασία των ασφαλισμένων.
Για την συγκεκριμένη τροπολογία η οποία κρίθηκε από την σημερινή κυβέρνηση ως μη σύννομη με το κοινοτικό δίκαιο ο κ. Πέτσας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του nextdeal.gr είπε ότι την συνέταξε το νομικό τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών και όχι η ΕΠΕΙΑ. Επίσης πρόσθεσε ότι κατά την γνώμη του ήταν θέμα διαπραγμάτευσης με την ΕΕ να την αποδεχθεί αλλά η νέα κυβέρνηση επέλεξε να μην βάλλει ως θέμα αιχμής στη διαπραγμάτευση την περίοδο εκείνη το θέμα της Ασπίδας.
Αποτιμώντας γενικότερα τη στάση του σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε προσπάθησε να προετοιμάσει την αγορά.
Όταν πήραμε την εποπτεία οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες ήταν στο κόκκινο είπε. Φρόντισα να επισημάνω συχνά ότι δεν πάνε καλά μιλούσα για το ασφάλιστρο στον κλάδο αυτοκινήτου. Δεν ήρθα να κάνω τον Ηρώδη, προσπάθησα πολλές φορές να τους προειδοποιήσω, τόνισε ο κ. Πέτσας.
Η λογική που επικρατούσε επί σειρά δεκαετιών ήταν άλλη. Η αφερεγγυότητα είχε γίνει καθεστώς. Σε μία νύχτα δεν μπορούσα να κλείσω όλη την αγορά. Μεθοδεύσαμε πιο ήπια μοντέλα, είναι ορισμένες από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε για να περιγράψει την τακτική που ακολούθησε.. Με ορόσημο την εφαρμογή του Solvency II το 2012, η ΕΠΕΙΑ υλοποίησε όπως είπε πιο ήπια μοντέλα. όπως π.χ. τη λύση του 30-30-40. Πολλές εταιρείες με τον τρόπο αυτό ήρθαν μόνες τους και μας είπαν ποια είναι τα πραγματικά τους ελλείμματα, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΠΕΙΑ
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Πέτσας είπε ότι ποτέ δεν δέχθηκε πιέσεις στην ΕΠΕΙΑ. Συζητήσεις γίνονταν όχι όμως πιέσεις. Αντιθέτως παραδέχθηκε ότι στον Υπουργό Οικονομικών πήγαν ορισμένες ξένες εταιρείες με τους πρέσβεις των χωρών και διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας ότι ήρθαν να επενδύσουν στην Ελλάδα ωστόσο δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός.
Επίσης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία εταιρεία που να μην έχει ελεγχθεί.
Αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά με άλλο τρόπο ελέγχεις μία σοβαρή εταιρεία με άλλο έναν που σε κοροϊδεύει.
Αποθέματα ζωής
Ο πρόεδρος της ΕΠΕΙΑ σημείωσε ακόμη ότι η Εποπτεία δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την κατάρτιση εγκυκλίου σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των αποθεμάτων στο κλάδο ζωής. Διαπίστωσε ότι και εκεί υπάρχει ένα κενό ειδικά στον τρόπο υπολογισμού των αποθεμάτων για τον κλάδο ασθένειας, όπου θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα.
Επίσης σημείωσε ότι από τον Ιανουάριο του 2010 ενόψει της ανάληψης της εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε μία επιθετική πολιτική
Οτι δυνατότητες είχαμε τις αξιοποιήσαμε είπε ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασης να μην δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιρειών που εντάχθηκαν στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 6 με το επιχείρημα ότι εάν αυτό γίνει οι εταιρείες θα κλείσουν.
Παραδίδω μία άλλη εικόνα μία άλλη αντίληψη μία άλλη εποπτεία είπε ο κ. Πέτσας και ευχήθηκε η ΤτΕ να μην κατεβάσει χαμηλότερα τον πήχη.
Ιδιώνυμο η υπεξαίρεση -Αλλαγή του “400”
Ενα πράγμα που θα έκανε με βάση την εμπειρία των τριών αυτών χρόνων θα άλλαζε τον νόμο 400 έτσι ώστε από ποινικής πλευράς τα ελλείμματα στα αποθέματα λόγω υπεξαίρεσης να αντιμετωπίζονται σαν ιδιώνυμο αδίκημα, σαν κακούργημα γιατί τώρα είναι πλημμέλημα, Επίσης να διαχέεται η ευθύνη σε πολύ περισσότερα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας.
Επίσης απαντώντας στο nextdeal.gr σχετικά με το κατά πόσο πρέπει για τις ασφαλιστικές εταιρείες η ευθύνη του μετόχου να μη εξαντλείται με βάση τον νόμο 2190 σημείωσε ότι ο εισαγγελέας και το δίκαιο έχουν ένα συγκεκριμένο ορισμό για την υπεξαίρεση που δεν “καλύπτει” ουσιαστικά την “ενθυλάκωση” των αποθεμάτων.
Ακόμη εξέφρασε τη διαφωνία του για την ρύθμιση που προβλέπει τον διορισμό επιτρόπου στις ασφαλιστικές εταιρείες ατά τα πρότυπα που ισχύουν στις τράπεζες για τη φύση των ασφαλιστικών εταιρειών είναι διαφορετική.
Επόπτης στην VDV Leben
Πάντως σε ότι αφορά στη VDV Leben θα διορισθεί επίτροπος μετά την λήξη, της κατά νόμο προθεσμίας, δηλαδή το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.. Σημειώνεται ωστόσο ότι ο ίδιος ο μέτοχος της εταιρείας έχει ζητήσει τον διορισμό επιτρόπου.
Τέλος εκτίμησε ότι μόλις 3-4 ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες είναι έτοιμες να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του Solvency II.
Πηγή: www.NextDeal.gr
Αναδημοσίευση από :ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΚΑΝΕΛΑΚΗ