Απόφαση Πρωτοδικείου για το πλαφόν στις αποζημιώσεις ψυχική οδύνης

Αντικοινοτική έκρινε το πρωτοδικείο την διάταξη με την οποία τίθεται πλαφόν 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις που καταβάλλει το ΕΚ

Προβληματισμό και απορία έχει προκαλέσει στην ασφαλιστική αγορά, η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που κρίνει αντικοινοτική την πρόσφατη διάταξη, με την οποία τίθεται πλαφόν 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις που καταβάλλει το Επικουρικό Κεφάλαιο για αποζημιώσεις λόγω ψυχικής οδύνης, που προκαλούνται από αυτοκίνητο, που ήταν ασφαλισμένο σε εταιρεία της οποίας ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της. Η απόφαση δικαιώνει σε πρωτοβάθμιο επίπεδο θύμα τροχαίου από ανασφάλιστο όχημα, κρίνοντας επίσης ως αντισυνταγματική την αναδρομικότητα της διάταξης και ζητώντας μάλιστα να γίνει άμεσα εκτελεστή η απόφαση.

Το θέμα έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, η οποία προετοιμάζει την υπερασπιστική της γραμμή για την προσβολή της πρωτόδικης απόφασης σε επίπεδο Εφετείου, επιχειρηματολογώντας για τη νομιμότητα της πρόσφατης διάταξης, η οποία όπως σημειώνει δεν θίγει τις αξιώσεις που προκαλούνται από ανασφάλιστα οχήματα. ‘

Οπως σημειώνουν η διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νόμο 4092/2012, δεν τροποποιεί τις αξιώσεις που προβάλλονται από θύματα που υπέστησαν ηθική βλάβη από ανασφάλιστα οχήματα και συνεπώς η απόφαση προβαίνει σε ερμηνεία του άρθρου, χωρίς το σχετικό αίτημα του ασφαλισμένου να εμπίπτει στο πεδίο τροποποίησης του νόμου.

Η σχετική πρωτόδικη απόφαση δεν φαίνεται να είναι άσχετη με το κίνημα κατά του Δημοσίου που παρατηρείται στο δικαστικό χώρο μετά και τη μείωση των αποδοχών του Σώματος, όπως επιβεβαιώνουν και μια σειρά άλλες πρωτόδικες αποφάσεις, με πιο πρόσφατη αυτή κατά του τέλους επιτηδεύματος που εισπράττεται από τη ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια που επιχειρείται για την προσβολή του νόμου, αναμένεται να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ένωση, η οποία επιμένει τόσο στη συνταγματικότητα της πρόσφατης διάταξης όσο και στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος μέσα από αυτή.

Πηγή: www.insuranceworld.gr
Αναδημοσίευση από :ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΚΑΝΕΛΑΚΗ